Νάξος

Βιώστε τη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων! Αυτό το νησί με ατελείωτες εκτάσεις αμμώδεις παραλίες, εύφορες κοιλάδες και ορεινά χωριά προσφέρει τόσα πολλά για να δείτε και να κάνετε.

Περνώντας γύρω από το νησί της Δήλου, είναι μια ομάδα νησιών γνωστά σε όλο τον κόσμο ως τα νησιά των Κυκλάδων. Στο κέντρο βρίσκεται η Νάξος, η μεγαλύτερη και πιο πράσινη της ομάδας. Είναι επίσης, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η γενέτειρα του θεού του οίνου, του Διόνυσου, και ο τόπος όπου ο Δίας μεγάλωσε ως παιδί.

Σχηματίζεται σαν ένα διαμάντι ή, όπως λένε κάποιοι, σαν ένα πράσινο φύλλο στο Αιγαίο, διαθέτει εύφορη γη λόγω των πολλών φυσικών πηγών άρδευσης. Αυτό το φυσικό φαινόμενο έχει δώσει στο νησί μια ενεργή βιομηχανία γεωργίας και αυτάρκειας που φαίνεται από τα πολλά προϊόντα που παράγει το νησί, συμπεριλαμβανομένων τυριών και γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος, ελαιολάδου, μέλι, φρούτων και λαχανικών και γλυκών κονσερβών, τυρί (υπάρχουν διάφορες ποικιλίες), πατάτες (θεωρούνται μεταξύ των καλύτερων στην Ελλάδα) και το λικέρ Κίτρον φτιαγμένο από τα φύλλα του κίτρου, έμφυτου στη Νάξο.

Και αυτά δεν είναι όλα. Το νησί είναι επίσης ένας φυσικός πόρος μαρμάρου και σμύριδας, με ειδικευμένους τεχνίτες που παρέχουν στην περιοχή το υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πολλών μυθικών μνημείων εδώ και χιλιετίες.

Τα λείψανα αυτών των ναών και άλλων σημαντικών αντικειμένων βρίσκονται σε όλη τη Νάξο, καθιστώντας το ιδανικό μέρος για να δείτε από κοντά, τους μυθικούς θρύλους που διαβάζουμε στα βιβλία: ο ναός της Δήμητρας, ο ναός του Απόλλωνα, το ιερό της Υρίας (ναός αφιερωμένος στον θεό Διόνυσο), τα γιγαντιαία αγάλματα των Κούρων και το μεσαιωνικό κάστρο πάνω από την Παλιά Πόλη της Νάξου.

Ένας πολιτισμός που χρονολογείται από την 4η χιλιετία π.Χ., στη Νάξο, υπήρξε από την αρχαιότητα, κεντρικός κόμβος που συνέδεε ταξιδιώτες και νομάδες με προορισμούς κοντά και μακριά.

Είναι επίσης ένα σταυροδρόμι πολλών πολιτισμών και θρησκειών, κυβερνώντων βασιλείων, δούκων και αυτοκρατόρων, εμφανής από τα διάφορα αρχιτεκτονικά στυλ και θρησκευτικά μνημεία του νησιού: από βενετσιάνικους πύργους και στυλ στην Παλιά Πόλη,  και σε πάνω από 200 βυζαντινές εκκλησίες που βρίσκονται ανάμεσα σε πράσινες κοιλάδες και ρεματιές.

Τα τελευταία χρόνια, τα γοητευτικά χωριά της Νάξου έχουν διεκδικήσει τη δική τους θέση στον κόσμο των ταξιδιωτικών προορισμών, προσφέροντας μια επίσκεψη στην πραγματική ζωή του χωριού. Στην πραγματικότητα, η Νάξος αναφέρθηκε πρόσφατα ως “Καλύτερη παραδοσιακή ζωή στο χωριό: Νάξος” σε ένα άρθρο του CNN με τίτλο “Ποιο ελληνικό νησί πρέπει να επισκεφθείτε;”

[wpc-weather id=”151″/]

Αναμφίβολα, το κύριο αξιοθέατο για την επίσκεψη στη Νάξο είναι η εκπληκτική ακτογραμμή της. Οι αποστάσεις των ατελείωτων αμμώδων ακτών, μερικές εύκολα προσβάσιμες και άλλες πιο απομακρυσμένες, παρέχουν την δυνατότητα εύκολης πρόσβασης ή εξερεύνησης. Τα τελευταία χρόνια η Νάξος γίνεται ένας προορισμός για όλο το χρόνο για τους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας. Οι κορυφές των βουνών και οι ορεινοί όγκοι διαθέτουν ένα εκτεταμένο δίκτυο πανέμορφων μονοπατιών πεζοπορίας και ποδηλασίας, πολλά από τα οποία περιλαμβάνουν αξιοθέατα.

Ομοίως η χλωρίδα και η πανίδα το φθινόπωρο και την άνοιξη όπως και η γεωλογική εκτίμηση του νησιού είναι βέβαιο ότι θα προσφέρουν διαφορετική νησιωτική εμπειρία στους επισκέπτες. Το Καρναβάλι της Νάξου και το παραδοσιακό Ελληνικό Ορθόδοξο Πάσχα είναι δύο συνήθη γεγονότα που προσφέρουν μια ματιά στην πολιτιστική, θρησκευτική και γαστρονομική κληρονομιά και παράδοση. Το τελευταίο είναι επίσης η ανεπίσημη αρχή της υψηλής περιόδου καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και το νησί ετοιμάζεται να φιλοξενήσει επισκέπτες.

Βασικές πληροφορίες:

Πληθυσμός: Περίπου 18,000
Έκταση (τ.μ.): Η Νάξος έχει έκταση 435τ.χλμ. και ακτογραμμή 91χλμ
Κλίμα: Μεσογειακό με ήπιους χειμώνες (12-14℃ ή 53-57℉) και θερμό καλοκαίρι (25 -30℃; or 77-86℉)

Πρόσβαση στη Νάξο:

Η Νάξος είναι προσβάσιμη μέσω πορθμείων και υδροπλάνων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας, των νησιών των Κυκλάδων και άλλων, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, ανάλογα με την εποχή. Επιπλέον, υπάρχει απευθείας πτήση από την Αθήνα. Η εποχή αιχμής ξεκινάει συνήθως από τις εορταστικές εορτές των ελληνορθόδοξων Πάσχα, αργά την άνοιξη και συνεχίζει μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου – μέσα Οκτωβρίου [Πάντα ελέγχετε με την αεροπορική εταιρεία και / ή τον ταξιδιωτικό πράκτορα για τα πιο πρόσφατα δρομολόγια και χρονοδιαγράμματα.]

Πηγή naxos.gr